Foråret er fløjet afsted og vi har haft 2 kuld hvalpe – H-kuldet og Power-Kuldet, begge kuld er fløjet fra reden og er sendt videre ud i den store verden. Vi er så heldige at have god kontakt med næsten alle vores hvalpekøbere og med disse to kuld får vi så fine tilbage meldinger så vi er blevet blæst bagover.
Vi har selv beholdt Hopla fra kuldet med Smilla og Canvas, en tæve hvalp som vi knus elsker. Hun er SÅ nem at arbejde med og er i skrivende stund knap 5 mdr. gammel så hun skal snart have sin plads her på hjemmesiden 🙂 Det er faktisk noget sjusk at hun ikke er lagt på. 9 af hvalpene træner hos os hver onsdag og det er så skønt at følge dem og se dem komme godt på vej i deres uddannelse. Det første år er ganske vigtigt for at hvalpene får den rette dannelse på vejen til at blive gode familie og jagthunde.
Det er første gang vi har brugt Canvas og Power på egne tæver, så det er også lidt interessant at se deres afkom. De skuffer ikke vi syntes de p.t. er faldet virkelig fint ud og det bliver spændende at følge dem de næste år. Power har i foråret haft parringer i både Tyskland, Sverige og Norge. Vi har været inviteret ind i FB grupper så vi har kunnet følge kuldene og det har også været skønt at se hvalpene og se små mini Power børn rundt i kuldene. I alle 3 kuld er der solgt hvalpe til dygtige retriever folk så det bliver spændende at følge også disse kuld i fremtiden.
Foråret har som altid budt på så mange fine resultater. Og det er altid så dejligt når I tænker på mig og sender mig billeder fra de gode dage – af hjertet tak! Når man arbejder med hund i DRK regi eller RJK regi så er der de dage hvor vi køre hjem og er knap så fornøjede så når tingene lykkedes og alt går godt så er det dejligt at dele det med nogen der ved hvor svært det rent faktisk er 🙂
V-kuldet startede med at vise poterne frem – Mette og Vega, samt Per og Vitus opnåede fine Excellent på Beginner Test – Kæmpe tillykke til jer to!
Fra S-kuldet har Ole og Shelby bestået Beginner Test med Excellent og Helle og Sky har bestået RJK’s apporteringsprøve og sluttede dagen som BEDSTE HUND – Woop Woop kæmpe tillykke.
P-kuldet har virkelig også været i vælten dette forår. Jonny og Prima har opnået 1.pr. på 400m/20 timers Schweiss og 1.pr. på 1000m/20 timers Schweiss – vi bøjer os i støvet og ønsker et kæmpe tillykke. Ellen og Pyro havde debut i Eliteklasse i Norge og sørme om ikke de tog det første Excellent hjem – så flot Ellen! Sussi og Pomfritten Wilma har haft deres første start på Nosework og tog 2. pladsen i ude søg – virkelig sejt af jer – tillykke Sussi!
Hans-Petter og Mento havde også deres debut i Eliteklasse i Norge og også de to dygtige drenge tog hjem et flot Excellent. Kæmpe tillykke til jer.
Anne-Grete Kibsgaard og Brown Hunt’s Tasty har også haft et virkelig fint forår med Excellent på Novice Mocktrail og virkelig flotte Point på Retriever Mesterskabet.
Rikke Brouwn Dam og Asti har deltaget i et væld af Rally prøver med super fine resultatet – jeg elsker at følge jer på FB både når i træner og når i vinder – det er så sejt og I er så dygtige jer to.
B-kuldet fra sidste år har haft et helt forrygende fint forår og klaret sig så flot på prøverne. Daniel og Blitz, Tommy og Brick, Lene og Beat samt Jannie og Bling har alle været på Beginner Test og opnået et flot Excellent. Kæmpe tillykke til jer alle. Jannie og Bling startede også på WT i Beginner og det var med stor succes at de vandt Working Testen med 94 point ud af 100 mulige – så flot Jannie! Jan Olsen og Frida bestod Egnethedsprøven bare 1 år gammel, altså Frida, så gik hun fra amatør til profesionel schweiss hund – mega flot arbejde Jan og Frida.
M-kuldet fra Juli sidste år har også været på deres første prøver i år. Leo og Martha, Charlotte og Mason, Anders og Mango samt Maybe og jeg har alle Bestået Brugsprøven – tillykke til jer alle – det er jo den første milepæl og adgangs biletten til alt det andet.
I Juli var Leo og Martha, Charlotte og Mason samt Maybe og Jeg på Debutant Test og vi opnåede alle det fine Excellent og Charlotte ryddet bordet og blev BEDSTE HUND – Mega sejt! Kæmpe Tillykke!
Jeg bliver helt høj af at skrive alle disse flotte resultater og jeg håber ikke at jeg har glemt nogen i skyndingen så skriv til mig – så jeg får chancen for at glæde mig sammen med jer <3
Nu er det sommerferie for de fleste og vi træner hunde og slapper af inden vi i August køre til Norge og holder ferie, naturligvis med lidt indlagte hundeprøver 🙂
En gang imellem så siger billeder mere end ord. Jeg føler mig så priviligeret over at have så fin en tæve som Fawn og så fin en han som Power. Voksne og fornuftige hunde, venlige mod alt og alle – trygge og stabile – de her hvalpe kan kun blive mega fine 🙂
Det er ingen hemmelighed at det er hårdt arbejde at have 20 hvalpe. Jeg knokler med at gøre rent og vaske tæpper, fodre og gøre rent efter fodring. Holde deres negle klippede og havde dem i hænder mange gange dagligt. Men dette er rimeligt i system hos mig, så det er mere alle de familier, der skal have hvalpe og som jeg gerne vil have besøg af ofte, for at kunne matche hvalp og familie. Jeg syntes at vi som opdrættere har pligt til at gøre os overvejelser omkring hvilken hvalp, der matcher familien og ikke mindst forberede familien på det at få en hvalp i huset.
Som opdrætter er jeg hvalpens ambassadør og jeg skal sørger for at hvalpen får den bedste start i livet, at den er elsket og respekteret der hvor den forhåbentligt skal tilbringe resten af sine dage. Familien skal forberedes på at få hvalp i huset, for det er hårdt arbejde de første 2 år. Er der tid i dagligdagen til hvalpen og er der interesse for at opdrage og træne hvalpen til at blive en fin familie hund. Alt dette er mit job at forberede familien på – stille de rigtige spørgsmål når vi mødes også de spørgsmål som måske ikke er de sjove – men som skal stilles for at sikre hvalpen fremad rettet.
Det er virkelig hårdt at have besøg af så mange mennesker, og forsøge på kort tid at lærer dem at kende, så jeg er lidt svedt i denne tid. Heldigvis er der som i de fleste af mine kuld, flere jeg kender godt og som jeg slet ikke er urolige for at tage hvalp ud til. Andre er helt nye hvalpekøbere som jeg arbejder mig ind på.
I den kommende uge begynder jeg så småt at træne lidt med hvalpene. Det betyder at de får lidt alene tid med mig, hvor de bliver betinget på klikkeren og hvor jeg langsomt begynder at arbejde med øjenkontakt og belønning for det.
Samtidigt flytter H-kuldet til hundegården for de har virkelig brug for mere plads og flere udfordringer, motorisk og sanseligt. Så de skal have et ude areal så de kan lærer at besørge ude, det er de allerede godt igang med men nu bliver de ikke afhængige af om jeg kan åbne en dør for dem – nu vil de have mulighed for at løbe ud når de skal.
Samtidigt får de flere forskellige forhindringer, noget der buer og noget der gynger og de får skind i elastik snor og en helt masse andet, som giver dem nye spændende lege tiltag. Jeg syntes det er vigtigt at hvalpene udfordres motorisk og på sanserne – så vi starter også på små søge opgaver hvor de bruger deres næser.
Nu er det også tid for lyd CD. I denne uge har de lyttet til blandede lyde 2 x dagligt og det har de taget i stiv pote. Seje små bæster.
/wp-content/uploads/2021/02/Brownhunt_Logo_V2_Final_300.png00Pernille/wp-content/uploads/2021/02/Brownhunt_Logo_V2_Final_300.pngPernille2024-03-24 00:37:472024-03-24 00:38:584 uger gamle og alle 20 hvalpe trives!
Smilla gik i opblokning søndag formiddag og knoklede så på med det resten af dagen – vekslende mellem at sove og rumsterer 🙂 Først på aftenen startede veerne og hun var super dygtig til at arbejde sig igennem stille og roligt uden nogen panik eller stress. Herefter fødte hun i alt 11 hvalpe i løbet af natten hvor af de 9 er levende. De er naturligvis alle gule som deres far og mor – der er 6 piger og 3 drenge.
Når jeg lige har fået sovet lidt – så skriver jeg til alle jer der er skrevet op. Fordelingen er jo fin så der er hvalp til jer alle og en enkelt hanhvalp er til salg. Her får I lige lidt billeder af de små pus og så opretter jeg en facebook gruppe der hedder H-kuldet 2024 og så anmod om at bliver ven med mig hvis I ikke allerede er det – så kan jeg tilføje jer til gruppen. I facebook gruppen vil I få alle informationer om kuldet de næste 8 uger.
/wp-content/uploads/2021/02/Brownhunt_Logo_V2_Final_300.png00Pernille/wp-content/uploads/2021/02/Brownhunt_Logo_V2_Final_300.pngPernille2024-02-19 14:46:122024-02-19 14:46:13Så ankom de til verden!
Endelig skinnede solen og jeg fik lokket med Hr. Langelund til at fotografere de sorte som bare bliver bedst i solskin, modsat de gule som jeg altid får overbelyst – er godt klar over at det er mine evner med et kamera der kikser 🙂 Både Maybe og Power var super samarbejdsvillige og jeg er SÅ glad for at jeg har lært dem at stå fra de var små hvalpe – for det gør tingene noget lettere. Det ses dog tydeligt på Maybe at det ligger i mere frisk erindring hos hende end det gør hos Power. Når først de er startet markprøve træningen så skal det holdes vedlige ellers har de en tendens til at ville sætte sig ned eller stille bagparten lidt ind under sig og så ser de mega dumme ud 🙂 Men idag lykkedes det at få lidt okay billeder og så må jeg se hvornår jeg kan få tid til at komme i skoven med mesterfotografen – for der er bare INGEN som kan tage fine stå billeder som Marlene Birkebæk!
Blot til yderligere info – så ånder alt fred og idyl med de to tykke damer, altså bortset fra at de bliver OM MULIGT endnu TYKKERE
/wp-content/uploads/2021/02/Brownhunt_Logo_V2_Final_300.png00Pernille/wp-content/uploads/2021/02/Brownhunt_Logo_V2_Final_300.pngPernille2024-02-17 11:48:462024-02-17 11:53:21Nye Billeder på de sorteste!
Begge de to tæver Smilla og Fawn er virkelig tykke. Når jeg sidder på kontoret kan jeg høre deres anstrengte vejrtrækning uanset hvor i huset de opholder sig. Jeg er bange for at jeg venter to ret store kuld. Det er der sikkert en del hvalpekøbere der er glad for, men jeg kunne nu godt onde Smilla en blidere start end med et stort kuld.
Igår var jeg lige ved at gå i fødsels alarmberedskab 🙂 Da jeg serverede morgenmad for Smilla spiste hun kun ganske lidt og meget langsomt. Så kl. 12.00 tilbød jeg hende en blanding af A38/kærnemælk med lidt sukker i, det gled ned og hun ville gerne have mere så hun fik ca. en halv liter. kl. 17 fik hun en pate med lidt vand i og det spiste hun også fint.
Til aften ville hun ikke have aftensmad, så jeg tilbød hende igen A38/kærnemælk med lidt sukker, en kalkbruse tablet tilføjet og det lappede hun fint i sig. 1 skefuld leverpostej med licitin kapsler i og et hårdkogt æg gled også ned – så alt godt. Hendes temperatur viste 37,7 så ca dalet en grad.
I dag er hun på dag 56 fra første parring og jeg har tilbudt hende råfoder til hvalpe (fuldfoder Mush) til morgen og i eftermiddags og hun har spist ca. 4 blokke af ca. 200 gr. det er ret meget mad og det mest fantastiske ved råfoder er, at de udnytter rup og stup, så næsten ingen output. Hvis jeg havde råd ville jeg råfodre dem alle, alene på grund af output 🙂
Her til aften spiste hun et helt normalt måltid hvalpefoder med lidt god olie og naturligvis petferm, som er et super produkt fra Dummyshoppen til at holde maven/tarm fit. Hendes temperatur var steget til 38 grader rent, så intet tyder på fødsel det kommende døgn.
Der er sat et fint bassin op i hvalperummet, som egentligt er tiltænkt Smilla at føde i – men damen har udset sig fødekassen i køkkenet og tilbringer dagligt en del tid i den. Hun graver og rumstere rundt med tæpperne og laver masser af uorden – men for at ligge godt med så stor og tyk en mave, så får hun lov at rumstere som hun lyster.
Fawn er helt rolig og afbalanceret. Spiser som den mest glubske køter og smiler over hele hovedet hverdag – selvom det er anstrengende med så tyk en mave, så traver hun lystigt omkring på gå turene – hvor Smilla nærmest bare vralter afsted, afbrudt af korte traveture på få skridt.
Men det er skønt at have en tæve som Fawn, der bare udstråler ro og styrke. Hun giver helt sikkert lidt af sin ro videre til Smilla.
Marlene Birkebæk har lavet en super smuk præsentation af kuldet. Jeg glæder mig vildt til at se hvad de her to skønne og dygtige jagt og prøvehunde kan præsterer sammen. Jeg har trænet og ført begge hunde på deres prøver og de er virkelig en fornøjelse at følges med. Så jeg kan næsten ikke vente til hvalpene er her og vi kan se deres personlighed. Håber at jeg får solgt de fleste så jeg har mulighed for at følge dem 🙂
Jeg er faktisk også lidt stolt af at begge hunde er præmieret med Excellent på Novice Fieldtrial. Et er at vi bruger dem på jagt og selv syntes at de fungere super fint, noget helt andet er når de bedømmes af en dommer over en dagsjagt i forskellige discipliner og får prædikatet Excellent. Det er for mig et mål at mine avlshunde har Excellent på Novice Fieldtrail, så det er jeg godt tilfreds med at præsenterer i dette fine kuld.
I dag blæste det en del så jeg besluttede at træne en af de ting jeg faktisk syntes er en svaghed hos mine hunde.
Det at træne dirigering i modvind er en svær disciplin og den kræver en hel del træning. Så jeg tog til smukke Haunstrup og startede med at lægge nogle dirigerings punkter og så satte jeg to Airlaunchere op for at have noget at krydre træningen med – når du jeg vidste at jeg ville komme til at kæmpe lidt med nogle af øvelserne.
Terrænet er let kuperet og derfor kan man hele tiden bevæge sig op på en top og så se ud over terrænet.
Det er ret fedt, for så kan jeg bevæge mig rundt om mine punkter og rundt om Airlaunchere og dermed dirigerer fra forskellige vinkler til punkterne og få markeringerne samme sted men også fra forskellige vinkler.
Det fungerede super fint!
Jeg gik tilbage til bilen og hentede Power som den første hund. Altså den hund imponerer mig hele tiden. Faktisk trænede jeg i samme område i går med Trine og Henriette, men havde i dag lavet andre punkter og placeret Airlauncherne andre steder.
Power var helt suveræn. Jeg brugte punkterne fra igår til at sende til, de var i dag tomme og nu var kunsten så at han skulle stoppe og gå til nyt punkt og op i vinden. Afstanden til siderne var 70-80m og de første 2 gange kæmpede vi lidt med at han syntes han skulle søge videre på punktet fra igår. Men så fattede han pointen og så tog han for sig.
De sidste 4 dirigeringer gik han som en gods tog. Trods at de var blinde og imellem andre punkter. Han gik så flot op i vinden og også ud i modvind. Jeg var totalt høj da jeg var færdig. Som altid sluttede jeg træningen med nogle hjemkald med masser af speed og belønning.
De seneste 2 dage har jeg erkendt at jeg tydeligvis har trænet ALT for let med Power. Det bliver ganske enkelt for kedeligt for ham hvis jeg slave træner for meget hjemme – så han skal mere ud i andet terræn og have lov at give den gas.
Jeg optog en lille film af ham – fuuuuck jeg er dårlig til både at filme og handle hund 🙂 og det blæser som sagt en halv pelikan men den viser fint at han har forstået opgaven ret godt. Elsker den hund 🙂
Efterfølgende tog jeg Brick og Canvas ud. Det er noget jeg ofte bruger med de unge hunde at tage dem ud med en gammel veltrænet hund. Så det var mest Brick jeg trænede men Canvas fik nogle lange dirigeringer og en del markeringer. Det fungerede super fint at Canvas viste vejen for Brick, på både markering og dirigeringer. Efterfølgende gik jeg tættere på punktet og kørte Brick efter Canvas. Rykkede så bagud og kørte Brick igen.
Jeg syntes at vi har virkelig gode unghunde som rykker helt vildt på deres træning. Brick var dog også lidt for tagsom på en opgave hvor jeg affyrede en distraktion til Canvas og mens jeg dirigerede med Canvas, ja så hentede Brick distraktionen og jeg opdagede det først da han var på vej hjem med den – ha ha! Shit happends and then you laugh!
Men det var skøn træning og jeg nød det lækre terræn og solen skinnede og blæsten sørgede for at jeg fik trænet mine svage punkter og hundene kæmpede og blev bedre i dag. Sikke en skøn lørdag!
/wp-content/uploads/2021/02/Brownhunt_Logo_V2_Final_300.png00Pernille/wp-content/uploads/2021/02/Brownhunt_Logo_V2_Final_300.pngPernille2024-02-03 16:21:442024-02-03 16:22:17Train your Weakness!
Jeg føler mig ret lykkelig. Lykkelig fordi jeg har et af de bedst job! At få lov at møde en masse skønne mennesker og deres hunde. Lykkelig fordi jeg elsker at lægge det puslespil, som det ofte er at træne hunde. De hunde jeg træner og omgås er forholdsvis ens. De har de samme drifter og de har fine temperamenter og højt energiniveau. Menneskerne i den anden ende af snoren, er derimod ret forskellige. Det betyder at hundene kommer med forskellig bagage, når de lander på træningspladsen. Det er det puslespil, jeg synes er interessant. Hvordan får man hund og fører til at skabe en god relation og flytte sig sammen. Hundene vil altid gerne forsøge at gøre det bedste de kan. Der er faktisk ikke hunde, som vil modarbejde eller med vilje gøre tingene svært for deres ejer, sådan tænker hunde slet ikke. Ejerne kan derimod være svære at forme til den rigtige brik i puslespillet. Nu flere hunde de har haft, nu sværere er det at ændre på “plejer”. Men ofte lykkes det efter lidt tid. Det at få sagt tingene højt, få sat ord på hvor “handleren” som vi kalder hundeføreren, kan forbedre sig. Det er ikke let, det er svært at modtage, fordi det ofte opfattes som kritik og det er ikke altid rart. Så hvis vi nu aftalte når vi træner hund, at der ikke findes kritik – men kun hjælp. Feedback er min hjælp til dig og de kommer fra hjertet! Så vil vi lettere kunne flytte os.
Det er heller ikke altid populært at være den der skal sige det højt. Det ses tydeligt når jeg træner med gode venner. Vi er SÅ dårlige til at reflektere over hinandens fejl eller vaner – eller løsninger. Vi vil så gerne være pæne og søde – så vi hjælper ikke hinanden – men forbliver pæne og søde!
Men ofte sker der noget, når der sættes ord på tingene. Der starter en process, ikke nødvendigvis samme dag. Vi mennesker er ofte indrette sådan, at vi lige skal sove på tingene, måske vende problemet med en anden træningsmakker, måske træne lidt med hunden alene og så teste om det nu bliver anderledes, hvis jeg ændre det nævnte i min træning. Det er fornuftigt nok. Det er også helt forståeligt. Det er faktisk, det helt rigtige at gøre. Atter andre har brug for at få samme besked men sagt med andre ord.
Der er også de hundefører, hvor metoden er vigtigere end målet. Det er ofte dem jeg møder i klikker miljøet. Jeg syntes mange af dem er meget teoretiske og de fleste kan alle læringsteorierne på rygraden. Men ofte er det dem jeg ser med de mest stressede og ubalancerede hunde. Det at hundene skal “gætte” sig til løsningerne, tror jeg ikke altid er en godt. Jeg oplever at disse mennesker har svært ved at skelne mellem almindelig opdragelse og så træning og indlæring af nye ting. Det flyder ligesom sammen for dem. Det er også ofte hundefører der bliver tøvende og iagttagende på hundene, i stedet for at gå forrest og vise vejen. Hunde har absolut ikke lyst til at have ansvaret for noget som helst. De vil helst at vi har kontrollen og at vi viser, at vi har kontrollen og hvad vi ønsker.
Få er af den opfattelse at de har trænet så mange hunde, at de ikke behøver at ændre noget og vil gøre som de altid har gjort og så må hunden indrette sig efter det. Det fantastiske ved de mennesker er at de næsten altid har en utrolig fornuftig hund. Enten så indretter den sig efter mennesket, det tager tid og de to opnår sjældent meget i prøvesystemet, men de får på sigt et godt liv sammen 🙂 Det kan også være at hunden simpelthen ikke holder det ud og bliver mere og mere frustreret – og dermed besværlig. Så vælger ejeren at sælge den. Nu kommer den ud i et andet miljø ofte hos et menneske, der har helt andre ambitioner og det nye par bliver en succes. Så det kan være den sundeste løsning for mange.
Når vi kigger på top handlerne i DK så ligger vi i DK med nogle af de bedste hundefører i EU, eller måske i hele verden. Vi ved det fordi DK ofte er i top 5 på de store events. Vi har også gode hunde i DK – men i min verden, så er forholdet 80/20. 80% hundefører og 20% hund. Hundeføreren skal have rigtig meget tid til rådighed til at træne hund i. Gerne muligheder for at benytte forskelligt terræn og en virkelig vigtig ingrediens på en top handler – er gode træningskammerater der sparre med hinanden og spiller hinanden gode. Det er ikke alle forundt at have alle disse muligheder. Derfor bliver alle heller ikke top handlere!
Det siger dog kun lidt om hvorfor, så mange kun når igennem begynderklasserne (brugsprøve, debutant). Jeg kunne ønske mig at flere nåede Novice niveau. Specielt fordi en Novice hund, virkelig er en veltrænet jagthund, som man kan være bekendt at medbringe på alle typer jagt.
Men på Novice niveau, så arbejder vi ikke længere kun med hundens talent. Nu skal hund og fører til at samarbejde om en dirigeringsopgave. For at få det til at lykkedes, så kræver det rigtig meget af hundeføreren. Der skal tænkes Vind retning, terræn beskaffenhed, læse hunden under opgaven og timingen skal være perfekt. Pludselig er det hundeførerens ansvar at opgaven lykkedes og så bliver det svært og kræver rigtig mange gentagelser og dermed mange timers træning. Det kræver også mod, beslutsomhed og at man gider bevæge sig. For dirigering kan ikke trænes fra en plet i græsset – det kræver konstant bevægelser – ud i terrænet og hjælpe hunden så den forstår hvad det er vi ønsker af den.
Der vil være dage hvor man tænker så det brager, fordi tingene ikke vil lykkedes og der er dage hvor alt kører på skinner – men flest af de første. Du skal elske at knokle med disse opgaver og du skal være god til ikke at tage tingene for nær. Dirigeringsarbejdet er det sjoveste og det mest krævende og det er fantastisk når det begynder at lykkedes. Men det tager tid og kræver mange gentagelser i alt slags terræn. Se det er hundetræning!
For snart rigtig mange år siden solgte jeg en hanhund til en hundefører. Det var en rigtig sød og blød hanhund og ejeren havde nok ønsket sig mere “ild og bevægelse”. Samtidigt var ejeren meget fokuseret på at han syntes at hunden lignede sin mor, som han egentlig ikke var så vild med brugsmæssigt. Se det er nærmest et dårligt match fra starten. For her har man en tendens til at se fejl hos hunden, i stedet for at sætte fokus på hvordan denne hund skal trænes og hvilke små gaver denne hund har med til dig. Jeg fik hunden retur ca. 1 år gammel, jeg trænede ham i ca 1,5 måned og så gik jeg til begynderklasse prøve med ham og fik en fin 1. pr. – på det tidspunkt var han solgt videre til en meget dygtig hundefører, som overtog ham her fra. Han førte ham helt til toppen og vandt certifikat i Vinderklasse med ham. Den hund var halv udstilling og halv jagtlabrador og var opdrættet i den periode, hvor jeg skiftede model labrador. Men han er et rigtig godt eksempel på at vi kan arbejde med det vi har og lærer af det eller vi kan smide væk og kasserer til vi finder præcis den som passer til os – hvis vi nogensinde gør det. “Alle hunde har en lille gave med til os, inde i den gave ligger en lille gåde, den skal vi løse for så bliver vi bedre hundefører og trænere” Citat Suzanne Hofmann
Jeg har også kasseret hunde eller solgt hunde videre, som ikke passede ind i vores flok eller som jeg ikke ville fører videre i avl. Men de er aldrig solgt, fordi jeg ikke kunne træne dem og de har alle været super fine jagthunde. Tænk over om du vil lærer eller kasserer og om du skal kasserer fordi det er bedst for jer begge. Tag nogen med på råd og vær åben for det som du får af vide.
ÅBENHED, er nøglen i hundetræning. Hver eneste år tager jeg på tur ud i verden. I år skal jeg til Sverige og til Norge på kursus hos virkelig dygtige trænere. Nogen af dem som godt tør “sparke mig bag i”, som ikke har behov for at være pæne – men som rent faktisk vil MIG det bedste, for de vil flytte mig, de vil forsøge at gøre mig bedre og hver gang lærer jeg noget nyt, eller genopfrisker noget gammelt og nyttigt.
I aften tager jeg til DRK Nordjylland, for at erfaringsudveksle med deres instruktører, om hvalpe og unghundetræning. Jeg glæder mig helt vildt og jeg er utrolig ydmyg over at få så fin en invitation. Det bliver en kanon aften, hvor jeg vil dele en masse fine øvelser og vi vil få en masse sjove snakke om hundetræning. Jeg vil helt sikkert lærer noget af alle de dygtige mennesker og jeg glæder mig helt vildt – så det bliver en Win-Win!
/wp-content/uploads/2021/02/Brownhunt_Logo_V2_Final_300.png00Pernille/wp-content/uploads/2021/02/Brownhunt_Logo_V2_Final_300.pngPernille2024-01-25 12:13:012024-01-25 12:36:08Lykken bliver ikke mindre af at blive delt.
Er et tøjmærke for os der arbejder med hund og som nyder at have noget på som har de rigtige lommer og er designet til præcis vores brug.
Jeg var længe om at tage tilløb, men da jeg havde slidt 3 af de billige heldragter op, på bare 2 vintre – så blev jeg enig med mig selv om at NU skulle jeg have en ordentlig heldragt. Mit valg faldt på Dogcoach Jumpsuit, som jeg virkelig ELSKEDE fra dag 1.
Den er super lækker at have på, den er varm, vind og vandtæt og den har gode lommer til det som jeg skal bruge når jeg går tur. Jeg bruger den ikke kun når jeg går tur – jeg bruger den når jeg står ude i kulden og underviser og jeg bruger den når jeg er på opsamling og jeg bruger den når jeg træner egne hunde.
Efter at have haft den i 4 uger – besluttede jeg mig for at købe en til. Den første model købte jeg i en Large i beetle green, efter anbefaling hos DogCoach hvor man kan indtaste sine mål og få en vejledning til størrelsen. Large passer perfekt til de hårde vinter måneder hvor jeg skal have en uldtrøje ekstra på og bukser under også. Den næste købte jeg i en Medium og i brun og den passer super fint når jeg ikke har så meget tøj under eller i alle tilfælde tyndere tøj, overgangs månederne indtil vinter.
Der er ligesom ikke nogen heldragter der er rigtig pæne 🙂 men denne er den pæneste syntes jeg. Den har til fulde levet op til mine forventninger og jeg vil varmt anbefale den til alle jeg kender og møder på min vej. Den ligger i den dyre ende med en pris på kr. 2599,- Men den er alle pengene værd.
Et lille ekstra plus!. Jeg havde en syning der gik op på den beetle grønne efter 4 måneder og kontaktede DogCoach omkring det. De sendte mig en rabatkode så jeg kunne købe en ny dragt kvit og frit – det syntes jeg var en virkelig flot service! Den dragt der var i stykker fik jeg lov at beholde og jeg har nu fået den syet så den kan bruges igen. Så jeg er heldig at have hele 3 dragter nu som jeg kan bruge på skift – for de bliver jo lidt beskidte så rart at kunne vaske dem og stadig have en at tage på.
Da vi i år venter begge vores 2 kuld med bare 4-8 dages mellemrum, har jeg valgt at investerer i en Topmast plastik fødekasse. Fawn, som er den erfarende af de to tæver, skal føde sidst og hun skal føde i køkkenet. Så for at hun er mest beskyttet mod træk og også kan føle at det er lidt mere hule agtigt, har jeg købt denne fødekasse til hende. Den var mega dyr, men virkelig også af rigtig god kvalitet og det går jo hånd i hånd. Så nu har vi den og kan teste den på dette kuld. Med til fødekassen er der en “playpen” eller på dansk en lille indhegning ligeledes i plastik, så hvalpene den første tid kan flytte sig fra fødekassen og ud i et nyt område. Det bliver spændende at se hvordan det fungere og særligt med renlighedstræningen, når vi skal igang med det.
Smilla skal føde i vores hvalperum og hun skal føde i et badebassin som vores tæver normalt gør. Smilla skal have sit første kuld hvalpe og det er på mange måder utroligt spændende for os med de to kuld vi venter. Begge kuld er efter egne hanner og tæver. Det er første gang vi skal have hvalpe efter Canvas og Power – det er altid vildt spændende at se hvad drenge og piger giver videre til næste generation. Vores 2 hanhunde Kingsdale Meadow Canvas og Power Aguzannis er hentet i henholdsvis Ungarn og Slovakiet. De er hentet hjem til brug i vores egen kennel fordi linjerne er interessante til vores tæver. De to drenge er lige så forskellige som deres farver. Canvas er lille, ivrig og rød, Power er stor, cool og sort. De kan naturligvis ses i kennelen såvel som vores to tæver Smilla og Fawn.
Vi er utrolig heldige at Kennel Femba v/Katja i Tyskland, også har parret 2 tæver, med henholdsvis Canvas og Power. Katja har tidligere brugt Canvas og været utrolig glad for det kuld. Hun har fået 3 hvalpe røntgen fotograferet og de er alle rene i røntgen og vi håber at resten af kuldet er lige så fint. Men så spændende at vi har hvalpe på vej efter drengene og får mulighed for at følge dem. Power har 2 parringer mere i dette forår, en fra Norge og en mere fra Tyskland og Canvas har et fint kuld på 6 hvalpe liggende hos kennel Labstratego på Djursland. Vi glæder os over at andre end os selv syntes at drengene er interessante. De er i alle tilfælde meget elsket her på matriklen og vi håber at de begge videre giver egne fine egenskaber, til deres afkom.
Jeg er i fuld gang med at gennemse alt mit Puppy Culture materiale. Jeg gør det fra tid til anden, blot for at genopfriske det og fordi det er hyggeligt. Jeg har fået trænet rigtig meget med både Maybe og Brick så jeg ved at de godt kan tåle en pause når vi har hvalpe. Hvis jeg kender dem begge ret så vil de også nyde at hygge med hvalpene og være de søde lege onkler og tanter 🙂
Vi tager stadig mod bestilling på hvalpe så tøv ikke med at kontakte os hvis du er interesseret i hvalp fra en af de to kombinationer 🙂
Alt efter hvor man bor og hvilket terræn, ens hund færdes i, så er det nødvendigt at klippe hundens klør. De gror ofte ganske forskelligt, forstået på den måde at nogle hunde har klør, der altid skal klippes og andre hunde har klør de slider selv. Men selv de hunde som har klør der slides af sig selv – vil nå en alder hvor de er knap så aktive og så slides kløerne ikke så hårdt og skal klippes.
Herunder ses Indy’s forpote. Indy har altid slidt sine klør selv, men nu er han næsten 10 år og hans klør, specielt på forpoterne slides ikke hårdt nok – så jeg skal klippe dem. På billederne herunder ser I tydeligt at kløerne er for lange. De krummer ude i enden og er helt lyse næsten hvide i enden. Hvis jeg ikke klipper dem og holder dem korte – så belaster det hans tæer og jeg risikere at kloen flækker eller knækker, hvilket er smertefuldt for ham og vil gøre at jeg ikke kan bruge ham i et stykke tid.
Jeg har valgt at klippe Indy’s klør – men ofte så sliber jeg kløerne istedet for at klippe dem. Jeg har en dremel slibemaskine og den er perfekt til formålet. Når kløerne slibes så er det letter at få dem helt kort og runde i kanten – så de ikke risikerer at knække eller flække. Det er også en lidt hyggelig beskæftigelse at sidde og slibe kløer. Når først hundene har vænnet sig til det, så fungere det rigtig fint.
Jeg ser desværre ofte hunde med alt for lange kløer. Måske ejeren er lidt utryk ved at klippe kløer og derfor går og udskyder det, eller man er ganske enkelt ikke opmærksom på hvilken betydning det har for poten og tæerne, som belastes unødigt hvis kløerne er for lange.
Hvis du er utryk ved at klippe kløerne fordi du er bange for at klippe for meget af – så kan jeg varmt anbefale dig at slibe istedet. Få en til at hjælpe dig de første gange så hjælperen kan sidde og belønne med godbidder og berolige hunden i starten.
Første billede er Indy’s forpote efter at kløerne er klippet. Når man klipper med klosaks så bliver kloen meget flad fordi saksen klipper kloen lige over. Hvis du sliber med en dremel – så ser poten ud som Canvas pote til højre – kløerne er mere rundede og ser mere naturlige ud.
Præcis i dag er Smilla 3 uger drægtig. Hun viser tydelige tegn på at hun er drægtig. Et af de sikreste tegn som jeg efterhånden er ret godt til at spotte er at der er en stribe hår i flanken som vender og begynder at stritte ud af, fremfor at ligge ind til kroppen. Der til kommer at hun er glubende sulten og vores hanner er begyndt at tjekke hende fordi hun lugter drægtig. Så jo vi er ret sikre på at hun venter hvalpe frøken Smilla.
Det er SÅ dejligt at vi allerede nu har fine henvendelser på begge kuld og vi glæder os over, den interesse der er for kuldene. Det er skønt at modtage mails fra hvalpekøbere med en del erfaring men også for jer der er helt nye i gamet. Vi glæder os til at møde jer og snakke lidt hund når hvalpene er født og vi ved lidt om mulighederne for jer i kuldene.
Det er endnu for tidligt at sige om Fawn også er drægtig – hun er glubende sulten men det er hun ALTID 🙂
Sommer
Foråret er fløjet afsted og vi har haft 2 kuld hvalpe – H-kuldet og Power-Kuldet, begge kuld er fløjet fra reden og er sendt videre ud i den store verden. Vi er så heldige at have god kontakt med næsten alle vores hvalpekøbere og med disse to kuld får vi så fine tilbage meldinger så vi er blevet blæst bagover.
Vi har selv beholdt Hopla fra kuldet med Smilla og Canvas, en tæve hvalp som vi knus elsker. Hun er SÅ nem at arbejde med og er i skrivende stund knap 5 mdr. gammel så hun skal snart have sin plads her på hjemmesiden 🙂 Det er faktisk noget sjusk at hun ikke er lagt på.
9 af hvalpene træner hos os hver onsdag og det er så skønt at følge dem og se dem komme godt på vej i deres uddannelse. Det første år er ganske vigtigt for at hvalpene får den rette dannelse på vejen til at blive gode familie og jagthunde.
Det er første gang vi har brugt Canvas og Power på egne tæver, så det er også lidt interessant at se deres afkom. De skuffer ikke vi syntes de p.t. er faldet virkelig fint ud og det bliver spændende at følge dem de næste år. Power har i foråret haft parringer i både Tyskland, Sverige og Norge. Vi har været inviteret ind i FB grupper så vi har kunnet følge kuldene og det har også været skønt at se hvalpene og se små mini Power børn rundt i kuldene. I alle 3 kuld er der solgt hvalpe til dygtige retriever folk så det bliver spændende at følge også disse kuld i fremtiden.
Foråret har som altid budt på så mange fine resultater. Og det er altid så dejligt når I tænker på mig og sender mig billeder fra de gode dage – af hjertet tak! Når man arbejder med hund i DRK regi eller RJK regi så er der de dage hvor vi køre hjem og er knap så fornøjede så når tingene lykkedes og alt går godt så er det dejligt at dele det med nogen der ved hvor svært det rent faktisk er 🙂
V-kuldet startede med at vise poterne frem – Mette og Vega, samt Per og Vitus opnåede fine Excellent på Beginner Test – Kæmpe tillykke til jer to!
Fra S-kuldet har Ole og Shelby bestået Beginner Test med Excellent og Helle og Sky har bestået RJK’s apporteringsprøve og sluttede dagen som BEDSTE HUND – Woop Woop kæmpe tillykke.
P-kuldet har virkelig også været i vælten dette forår. Jonny og Prima har opnået 1.pr. på 400m/20 timers Schweiss og 1.pr. på 1000m/20 timers Schweiss – vi bøjer os i støvet og ønsker et kæmpe tillykke. Ellen og Pyro havde debut i Eliteklasse i Norge og sørme om ikke de tog det første Excellent hjem – så flot Ellen! Sussi og Pomfritten Wilma har haft deres første start på Nosework og tog 2. pladsen i ude søg – virkelig sejt af jer – tillykke Sussi!
Hans-Petter og Mento havde også deres debut i Eliteklasse i Norge og også de to dygtige drenge tog hjem et flot Excellent. Kæmpe tillykke til jer.
Anne-Grete Kibsgaard og Brown Hunt’s Tasty har også haft et virkelig fint forår med Excellent på Novice Mocktrail og virkelig flotte Point på Retriever Mesterskabet.
Rikke Brouwn Dam og Asti har deltaget i et væld af Rally prøver med super fine resultatet – jeg elsker at følge jer på FB både når i træner og når i vinder – det er så sejt og I er så dygtige jer to.
B-kuldet fra sidste år har haft et helt forrygende fint forår og klaret sig så flot på prøverne.
Daniel og Blitz, Tommy og Brick, Lene og Beat samt Jannie og Bling har alle været på Beginner Test og opnået et flot Excellent. Kæmpe tillykke til jer alle. Jannie og Bling startede også på WT i Beginner og det var med stor succes at de vandt Working Testen med 94 point ud af 100 mulige – så flot Jannie!
Jan Olsen og Frida bestod Egnethedsprøven bare 1 år gammel, altså Frida, så gik hun fra amatør til profesionel schweiss hund – mega flot arbejde Jan og Frida.
M-kuldet fra Juli sidste år har også været på deres første prøver i år. Leo og Martha, Charlotte og Mason, Anders og Mango samt Maybe og jeg har alle Bestået Brugsprøven – tillykke til jer alle – det er jo den første milepæl og adgangs biletten til alt det andet.
I Juli var Leo og Martha, Charlotte og Mason samt Maybe og Jeg på Debutant Test og vi opnåede alle det fine Excellent og Charlotte ryddet bordet og blev BEDSTE HUND – Mega sejt! Kæmpe Tillykke!
Jeg bliver helt høj af at skrive alle disse flotte resultater og jeg håber ikke at jeg har glemt nogen i skyndingen så skriv til mig – så jeg får chancen for at glæde mig sammen med jer <3
Nu er det sommerferie for de fleste og vi træner hunde og slapper af inden vi i August køre til Norge og holder ferie, naturligvis med lidt indlagte hundeprøver 🙂
Vi ønsker jeg alle en skøn sommer!
På skovtur med Power-kuldet
En gang imellem så siger billeder mere end ord. Jeg føler mig så priviligeret over at have så fin en tæve som Fawn og så fin en han som Power. Voksne og fornuftige hunde, venlige mod alt og alle – trygge og stabile – de her hvalpe kan kun blive mega fine 🙂
4 uger gamle og alle 20 hvalpe trives!
Det er ingen hemmelighed at det er hårdt arbejde at have 20 hvalpe. Jeg knokler med at gøre rent og vaske tæpper, fodre og gøre rent efter fodring. Holde deres negle klippede og havde dem i hænder mange gange dagligt. Men dette er rimeligt i system hos mig, så det er mere alle de familier, der skal have hvalpe og som jeg gerne vil have besøg af ofte, for at kunne matche hvalp og familie. Jeg syntes at vi som opdrættere har pligt til at gøre os overvejelser omkring hvilken hvalp, der matcher familien og ikke mindst forberede familien på det at få en hvalp i huset.
Som opdrætter er jeg hvalpens ambassadør og jeg skal sørger for at hvalpen får den bedste start i livet, at den er elsket og respekteret der hvor den forhåbentligt skal tilbringe resten af sine dage. Familien skal forberedes på at få hvalp i huset, for det er hårdt arbejde de første 2 år. Er der tid i dagligdagen til hvalpen og er der interesse for at opdrage og træne hvalpen til at blive en fin familie hund. Alt dette er mit job at forberede familien på – stille de rigtige spørgsmål når vi mødes også de spørgsmål som måske ikke er de sjove – men som skal stilles for at sikre hvalpen fremad rettet.
Det er virkelig hårdt at have besøg af så mange mennesker, og forsøge på kort tid at lærer dem at kende, så jeg er lidt svedt i denne tid. Heldigvis er der som i de fleste af mine kuld, flere jeg kender godt og som jeg slet ikke er urolige for at tage hvalp ud til. Andre er helt nye hvalpekøbere som jeg arbejder mig ind på.
I den kommende uge begynder jeg så småt at træne lidt med hvalpene. Det betyder at de får lidt alene tid med mig, hvor de bliver betinget på klikkeren og hvor jeg langsomt begynder at arbejde med øjenkontakt og belønning for det.
Samtidigt flytter H-kuldet til hundegården for de har virkelig brug for mere plads og flere udfordringer, motorisk og sanseligt. Så de skal have et ude areal så de kan lærer at besørge ude, det er de allerede godt igang med men nu bliver de ikke afhængige af om jeg kan åbne en dør for dem – nu vil de have mulighed for at løbe ud når de skal.
Samtidigt får de flere forskellige forhindringer, noget der buer og noget der gynger og de får skind i elastik snor og en helt masse andet, som giver dem nye spændende lege tiltag. Jeg syntes det er vigtigt at hvalpene udfordres motorisk og på sanserne – så vi starter også på små søge opgaver hvor de bruger deres næser.
Nu er det også tid for lyd CD. I denne uge har de lyttet til blandede lyde 2 x dagligt og det har de taget i stiv pote. Seje små bæster.
Så ankom de til verden!
Smilla gik i opblokning søndag formiddag og knoklede så på med det resten af dagen – vekslende mellem at sove og rumsterer 🙂
Først på aftenen startede veerne og hun var super dygtig til at arbejde sig igennem stille og roligt uden nogen panik eller stress. Herefter fødte hun i alt 11 hvalpe i løbet af natten hvor af de 9 er levende. De er naturligvis alle gule som deres far og mor – der er 6 piger og 3 drenge.
Når jeg lige har fået sovet lidt – så skriver jeg til alle jer der er skrevet op. Fordelingen er jo fin så der er hvalp til jer alle og en enkelt hanhvalp er til salg.
Her får I lige lidt billeder af de små pus og så opretter jeg en facebook gruppe der hedder H-kuldet 2024 og så anmod om at bliver ven med mig hvis I ikke allerede er det – så kan jeg tilføje jer til gruppen. I facebook gruppen vil I få alle informationer om kuldet de næste 8 uger.
Nye Billeder på de sorteste!
Endelig skinnede solen og jeg fik lokket med Hr. Langelund til at fotografere de sorte som bare bliver bedst i solskin, modsat de gule som jeg altid får overbelyst – er godt klar over at det er mine evner med et kamera der kikser 🙂 Både Maybe og Power var super samarbejdsvillige og jeg er SÅ glad for at jeg har lært dem at stå fra de var små hvalpe – for det gør tingene noget lettere. Det ses dog tydeligt på Maybe at det ligger i mere frisk erindring hos hende end det gør hos Power.
Når først de er startet markprøve træningen så skal det holdes vedlige ellers har de en tendens til at ville sætte sig ned eller stille bagparten lidt ind under sig og så ser de mega dumme ud 🙂 Men idag lykkedes det at få lidt okay billeder og så må jeg se hvornår jeg kan få tid til at komme i skoven med mesterfotografen – for der er bare INGEN som kan tage fine stå billeder som Marlene Birkebæk!
Blot til yderligere info – så ånder alt fred og idyl med de to tykke damer, altså bortset fra at de bliver OM MULIGT endnu TYKKERE
Drægtighedsuge 9 – Smilla
Begge de to tæver Smilla og Fawn er virkelig tykke. Når jeg sidder på kontoret kan jeg høre deres anstrengte vejrtrækning uanset hvor i huset de opholder sig. Jeg er bange for at jeg venter to ret store kuld. Det er der sikkert en del hvalpekøbere der er glad for, men jeg kunne nu godt onde Smilla en blidere start end med et stort kuld.
Igår var jeg lige ved at gå i fødsels alarmberedskab 🙂 Da jeg serverede morgenmad for Smilla spiste hun kun ganske lidt og meget langsomt. Så kl. 12.00 tilbød jeg hende en blanding af A38/kærnemælk med lidt sukker i, det gled ned og hun ville gerne have mere så hun fik ca. en halv liter. kl. 17 fik hun en pate med lidt vand i og det spiste hun også fint.
Til aften ville hun ikke have aftensmad, så jeg tilbød hende igen A38/kærnemælk med lidt sukker, en kalkbruse tablet tilføjet og det lappede hun fint i sig. 1 skefuld leverpostej med licitin kapsler i og et hårdkogt æg gled også ned – så alt godt. Hendes temperatur viste 37,7 så ca dalet en grad.
I dag er hun på dag 56 fra første parring og jeg har tilbudt hende råfoder til hvalpe (fuldfoder Mush) til morgen og i eftermiddags og hun har spist ca. 4 blokke af ca. 200 gr. det er ret meget mad og det mest fantastiske ved råfoder er, at de udnytter rup og stup, så næsten ingen output. Hvis jeg havde råd ville jeg råfodre dem alle, alene på grund af output 🙂
Her til aften spiste hun et helt normalt måltid hvalpefoder med lidt god olie og naturligvis petferm, som er et super produkt fra Dummyshoppen til at holde maven/tarm fit. Hendes temperatur var steget til 38 grader rent, så intet tyder på fødsel det kommende døgn.
Der er sat et fint bassin op i hvalperummet, som egentligt er tiltænkt Smilla at føde i – men damen har udset sig fødekassen i køkkenet og tilbringer dagligt en del tid i den. Hun graver og rumstere rundt med tæpperne og laver masser af uorden – men for at ligge godt med så stor og tyk en mave, så får hun lov at rumstere som hun lyster.
Fawn er helt rolig og afbalanceret. Spiser som den mest glubske køter og smiler over hele hovedet hverdag – selvom det er anstrengende med så tyk en mave, så traver hun lystigt omkring på gå turene – hvor Smilla nærmest bare vralter afsted, afbrudt af korte traveture på få skridt.
Men det er skønt at have en tæve som Fawn, der bare udstråler ro og styrke. Hun giver helt sikkert lidt af sin ro videre til Smilla.
Marlene Birkebæk har lavet en super smuk præsentation af kuldet. Jeg glæder mig vildt til at se hvad de her to skønne og dygtige jagt og prøvehunde kan præsterer sammen. Jeg har trænet og ført begge hunde på deres prøver og de er virkelig en fornøjelse at følges med. Så jeg kan næsten ikke vente til hvalpene er her og vi kan se deres personlighed. Håber at jeg får solgt de fleste så jeg har mulighed for at følge dem 🙂
Jeg er faktisk også lidt stolt af at begge hunde er præmieret med Excellent på Novice Fieldtrial. Et er at vi bruger dem på jagt og selv syntes at de fungere super fint, noget helt andet er når de bedømmes af en dommer over en dagsjagt i forskellige discipliner og får prædikatet Excellent. Det er for mig et mål at mine avlshunde har Excellent på Novice Fieldtrail, så det er jeg godt tilfreds med at præsenterer i dette fine kuld.
Train your Weakness!
I dag blæste det en del så jeg besluttede at træne en af de ting jeg faktisk syntes er en svaghed hos mine hunde.
Det at træne dirigering i modvind er en svær disciplin og den kræver en hel del træning. Så jeg tog til smukke Haunstrup og startede med at lægge nogle dirigerings punkter og så satte jeg to Airlaunchere op for at have noget at krydre træningen med – når du jeg vidste at jeg ville komme til at kæmpe lidt med nogle af øvelserne.
Terrænet er let kuperet og derfor kan man hele tiden bevæge sig op på en top og så se ud over terrænet.
Det er ret fedt, for så kan jeg bevæge mig rundt om mine punkter og rundt om Airlaunchere og dermed dirigerer fra forskellige vinkler til punkterne og få markeringerne samme sted men også fra forskellige vinkler.
Det fungerede super fint!
Jeg gik tilbage til bilen og hentede Power som den første hund. Altså den hund imponerer mig hele tiden. Faktisk trænede jeg i samme område i går med Trine og Henriette, men havde i dag lavet andre punkter og placeret Airlauncherne andre steder.
Power var helt suveræn. Jeg brugte punkterne fra igår til at sende til, de var i dag tomme og nu var kunsten så at han skulle stoppe og gå til nyt punkt og op i vinden. Afstanden til siderne var 70-80m og de første 2 gange kæmpede vi lidt med at han syntes han skulle søge videre på punktet fra igår. Men så fattede han pointen og så tog han for sig.
De sidste 4 dirigeringer gik han som en gods tog. Trods at de var blinde og imellem andre punkter. Han gik så flot op i vinden og også ud i modvind. Jeg var totalt høj da jeg var færdig. Som altid sluttede jeg træningen med nogle hjemkald med masser af speed og belønning.
De seneste 2 dage har jeg erkendt at jeg tydeligvis har trænet ALT for let med Power. Det bliver ganske enkelt for kedeligt for ham hvis jeg slave træner for meget hjemme – så han skal mere ud i andet terræn og have lov at give den gas.
Jeg optog en lille film af ham – fuuuuck jeg er dårlig til både at filme og handle hund 🙂 og det blæser som sagt en halv pelikan men den viser fint at han har forstået opgaven ret godt. Elsker den hund 🙂
Efterfølgende tog jeg Brick og Canvas ud. Det er noget jeg ofte bruger med de unge hunde at tage dem ud med en gammel veltrænet hund. Så det var mest Brick jeg trænede men Canvas fik nogle lange dirigeringer og en del markeringer. Det fungerede super fint at Canvas viste vejen for Brick, på både markering og dirigeringer. Efterfølgende gik jeg tættere på punktet og kørte Brick efter Canvas. Rykkede så bagud og kørte Brick igen.
Jeg syntes at vi har virkelig gode unghunde som rykker helt vildt på deres træning.
Brick var dog også lidt for tagsom på en opgave hvor jeg affyrede en distraktion til Canvas og mens jeg dirigerede med Canvas, ja så hentede Brick distraktionen og jeg opdagede det først da han var på vej hjem med den – ha ha! Shit happends and then you laugh!
Men det var skøn træning og jeg nød det lækre terræn og solen skinnede og blæsten sørgede for at jeg fik trænet mine svage punkter og hundene kæmpede og blev bedre i dag.
Sikke en skøn lørdag!
Lykken bliver ikke mindre af at blive delt.
Jeg føler mig ret lykkelig. Lykkelig fordi jeg har et af de bedst job! At få lov at møde en masse skønne mennesker og deres hunde. Lykkelig fordi jeg elsker at lægge det puslespil, som det ofte er at træne hunde.
De hunde jeg træner og omgås er forholdsvis ens. De har de samme drifter og de har fine temperamenter og højt energiniveau. Menneskerne i den anden ende af snoren, er derimod ret forskellige. Det betyder at hundene kommer med forskellig bagage, når de lander på træningspladsen.
Det er det puslespil, jeg synes er interessant. Hvordan får man hund og fører til at skabe en god relation og flytte sig sammen. Hundene vil altid gerne forsøge at gøre det bedste de kan. Der er faktisk ikke hunde, som vil modarbejde eller med vilje gøre tingene svært for deres ejer, sådan tænker hunde slet ikke.
Ejerne kan derimod være svære at forme til den rigtige brik i puslespillet. Nu flere hunde de har haft, nu sværere er det at ændre på “plejer”.
Men ofte lykkes det efter lidt tid. Det at få sagt tingene højt, få sat ord på hvor “handleren” som vi kalder hundeføreren, kan forbedre sig. Det er ikke let, det er svært at modtage, fordi det ofte opfattes som kritik og det er ikke altid rart.
Så hvis vi nu aftalte når vi træner hund, at der ikke findes kritik – men kun hjælp. Feedback er min hjælp til dig og de kommer fra hjertet! Så vil vi lettere kunne flytte os.
Det er heller ikke altid populært at være den der skal sige det højt. Det ses tydeligt når jeg træner med gode venner. Vi er SÅ dårlige til at reflektere over hinandens fejl eller vaner – eller løsninger. Vi vil så gerne være pæne og søde – så vi hjælper ikke hinanden – men forbliver pæne og søde!
Men ofte sker der noget, når der sættes ord på tingene. Der starter en process, ikke nødvendigvis samme dag. Vi mennesker er ofte indrette sådan, at vi lige skal sove på tingene, måske vende problemet med en anden træningsmakker, måske træne lidt med hunden alene og så teste om det nu bliver anderledes, hvis jeg ændre det nævnte i min træning. Det er fornuftigt nok. Det er også helt forståeligt. Det er faktisk, det helt rigtige at gøre. Atter andre har brug for at få samme besked men sagt med andre ord.
Der er også de hundefører, hvor metoden er vigtigere end målet. Det er ofte dem jeg møder i klikker miljøet. Jeg syntes mange af dem er meget teoretiske og de fleste kan alle læringsteorierne på rygraden. Men ofte er det dem jeg ser med de mest stressede og ubalancerede hunde. Det at hundene skal “gætte” sig til løsningerne, tror jeg ikke altid er en godt. Jeg oplever at disse mennesker har svært ved at skelne mellem almindelig opdragelse og så træning og indlæring af nye ting. Det flyder ligesom sammen for dem. Det er også ofte hundefører der bliver tøvende og iagttagende på hundene, i stedet for at gå forrest og vise vejen. Hunde har absolut ikke lyst til at have ansvaret for noget som helst. De vil helst at vi har kontrollen og at vi viser, at vi har kontrollen og hvad vi ønsker.
Få er af den opfattelse at de har trænet så mange hunde, at de ikke behøver at ændre noget og vil gøre som de altid har gjort og så må hunden indrette sig efter det. Det fantastiske ved de mennesker er at de næsten altid har en utrolig fornuftig hund. Enten så indretter den sig efter mennesket, det tager tid og de to opnår sjældent meget i prøvesystemet, men de får på sigt et godt liv sammen 🙂
Det kan også være at hunden simpelthen ikke holder det ud og bliver mere og mere frustreret – og dermed besværlig. Så vælger ejeren at sælge den. Nu kommer den ud i et andet miljø ofte hos et menneske, der har helt andre ambitioner og det nye par bliver en succes. Så det kan være den sundeste løsning for mange.
Når vi kigger på top handlerne i DK så ligger vi i DK med nogle af de bedste hundefører i EU, eller måske i hele verden. Vi ved det fordi DK ofte er i top 5 på de store events. Vi har også gode hunde i DK – men i min verden, så er forholdet 80/20. 80% hundefører og 20% hund. Hundeføreren skal have rigtig meget tid til rådighed til at træne hund i. Gerne muligheder for at benytte forskelligt terræn og en virkelig vigtig ingrediens på en top handler – er gode træningskammerater der sparre med hinanden og spiller hinanden gode. Det er ikke alle forundt at have alle disse muligheder. Derfor bliver alle heller ikke top handlere!
Det siger dog kun lidt om hvorfor, så mange kun når igennem begynderklasserne (brugsprøve, debutant). Jeg kunne ønske mig at flere nåede Novice niveau. Specielt fordi en Novice hund, virkelig er en veltrænet jagthund, som man kan være bekendt at medbringe på alle typer jagt.
Men på Novice niveau, så arbejder vi ikke længere kun med hundens talent. Nu skal hund og fører til at samarbejde om en dirigeringsopgave. For at få det til at lykkedes, så kræver det rigtig meget af hundeføreren. Der skal tænkes Vind retning, terræn beskaffenhed, læse hunden under opgaven og timingen skal være perfekt. Pludselig er det hundeførerens ansvar at opgaven lykkedes og så bliver det svært og kræver rigtig mange gentagelser og dermed mange timers træning. Det kræver også mod, beslutsomhed og at man gider bevæge sig. For dirigering kan ikke trænes fra en plet i græsset – det kræver konstant bevægelser – ud i terrænet og hjælpe hunden så den forstår hvad det er vi ønsker af den.
Der vil være dage hvor man tænker så det brager, fordi tingene ikke vil lykkedes og der er dage hvor alt kører på skinner – men flest af de første. Du skal elske at knokle med disse opgaver og du skal være god til ikke at tage tingene for nær. Dirigeringsarbejdet er det sjoveste og det mest krævende og det er fantastisk når det begynder at lykkedes. Men det tager tid og kræver mange gentagelser i alt slags terræn. Se det er hundetræning!
For snart rigtig mange år siden solgte jeg en hanhund til en hundefører. Det var en rigtig sød og blød hanhund og ejeren havde nok ønsket sig mere “ild og bevægelse”. Samtidigt var ejeren meget fokuseret på at han syntes at hunden lignede sin mor, som han egentlig ikke var så vild med brugsmæssigt. Se det er nærmest et dårligt match fra starten. For her har man en tendens til at se fejl hos hunden, i stedet for at sætte fokus på hvordan denne hund skal trænes og hvilke små gaver denne hund har med til dig.
Jeg fik hunden retur ca. 1 år gammel, jeg trænede ham i ca 1,5 måned og så gik jeg til begynderklasse prøve med ham og fik en fin 1. pr. – på det tidspunkt var han solgt videre til en meget dygtig hundefører, som overtog ham her fra. Han førte ham helt til toppen og vandt certifikat i Vinderklasse med ham. Den hund var halv udstilling og halv jagtlabrador og var opdrættet i den periode, hvor jeg skiftede model labrador.
Men han er et rigtig godt eksempel på at vi kan arbejde med det vi har og lærer af det eller vi kan smide væk og kasserer til vi finder præcis den som passer til os – hvis vi nogensinde gør det.
“Alle hunde har en lille gave med til os, inde i den gave ligger en lille gåde, den skal vi løse for så bliver vi bedre hundefører og trænere” Citat Suzanne Hofmann
Jeg har også kasseret hunde eller solgt hunde videre, som ikke passede ind i vores flok eller som jeg ikke ville fører videre i avl. Men de er aldrig solgt, fordi jeg ikke kunne træne dem og de har alle været super fine jagthunde. Tænk over om du vil lærer eller kasserer og om du skal kasserer fordi det er bedst for jer begge. Tag nogen med på råd og vær åben for det som du får af vide.
ÅBENHED, er nøglen i hundetræning. Hver eneste år tager jeg på tur ud i verden. I år skal jeg til Sverige og til Norge på kursus hos virkelig dygtige trænere. Nogen af dem som godt tør “sparke mig bag i”, som ikke har behov for at være pæne – men som rent faktisk vil MIG det bedste, for de vil flytte mig, de vil forsøge at gøre mig bedre og hver gang lærer jeg noget nyt, eller genopfrisker noget gammelt og nyttigt.
I aften tager jeg til DRK Nordjylland, for at erfaringsudveksle med deres instruktører, om hvalpe og unghundetræning. Jeg glæder mig helt vildt og jeg er utrolig ydmyg over at få så fin en invitation.
Det bliver en kanon aften, hvor jeg vil dele en masse fine øvelser og vi vil få en masse sjove snakke om hundetræning. Jeg vil helt sikkert lærer noget af alle de dygtige mennesker og jeg glæder mig helt vildt – så det bliver en Win-Win!
DogCoach
Er et tøjmærke for os der arbejder med hund og som nyder at have noget på som har de rigtige lommer og er designet til præcis vores brug.
Jeg var længe om at tage tilløb, men da jeg havde slidt 3 af de billige heldragter op, på bare 2 vintre – så blev jeg enig med mig selv om at NU skulle jeg have en ordentlig heldragt. Mit valg faldt på Dogcoach Jumpsuit, som jeg virkelig ELSKEDE fra dag 1.
Den er super lækker at have på, den er varm, vind og vandtæt og den har gode lommer til det som jeg skal bruge når jeg går tur. Jeg bruger den ikke kun når jeg går tur – jeg bruger den når jeg står ude i kulden og underviser og jeg bruger den når jeg er på opsamling og jeg bruger den når jeg træner egne hunde.
Efter at have haft den i 4 uger – besluttede jeg mig for at købe en til. Den første model købte jeg i en Large i beetle green, efter anbefaling hos DogCoach hvor man kan indtaste sine mål og få en vejledning til størrelsen. Large passer perfekt til de hårde vinter måneder hvor jeg skal have en uldtrøje ekstra på og bukser under også. Den næste købte jeg i en Medium og i brun og den passer super fint når jeg ikke har så meget tøj under eller i alle tilfælde tyndere tøj, overgangs månederne indtil vinter.
Der er ligesom ikke nogen heldragter der er rigtig pæne 🙂 men denne er den pæneste syntes jeg. Den har til fulde levet op til mine forventninger og jeg vil varmt anbefale den til alle jeg kender og møder på min vej. Den ligger i den dyre ende med en pris på kr. 2599,- Men den er alle pengene værd.
Et lille ekstra plus!. Jeg havde en syning der gik op på den beetle grønne efter 4 måneder og kontaktede DogCoach omkring det. De sendte mig en rabatkode så jeg kunne købe en ny dragt kvit og frit – det syntes jeg var en virkelig flot service! Den dragt der var i stykker fik jeg lov at beholde og jeg har nu fået den syet så den kan bruges igen. Så jeg er heldig at have hele 3 dragter nu som jeg kan bruge på skift – for de bliver jo lidt beskidte så rart at kunne vaske dem og stadig have en at tage på.
Drægtige piger!
Da vi i år venter begge vores 2 kuld med bare 4-8 dages mellemrum, har jeg valgt at investerer i en Topmast plastik fødekasse. Fawn, som er den erfarende af de to tæver, skal føde sidst og hun skal føde i køkkenet. Så for at hun er mest beskyttet mod træk og også kan føle at det er lidt mere hule agtigt, har jeg købt denne fødekasse til hende. Den var mega dyr, men virkelig også af rigtig god kvalitet og det går jo hånd i hånd. Så nu har vi den og kan teste den på dette kuld. Med til fødekassen er der en “playpen” eller på dansk en lille indhegning ligeledes i plastik, så hvalpene den første tid kan flytte sig fra fødekassen og ud i et nyt område. Det bliver spændende at se hvordan det fungere og særligt med renlighedstræningen, når vi skal igang med det.
Smilla skal føde i vores hvalperum og hun skal føde i et badebassin som vores tæver normalt gør. Smilla skal have sit første kuld hvalpe og det er på mange måder utroligt spændende for os med de to kuld vi venter. Begge kuld er efter egne hanner og tæver. Det er første gang vi skal have hvalpe efter Canvas og Power – det er altid vildt spændende at se hvad drenge og piger giver videre til næste generation. Vores 2 hanhunde Kingsdale Meadow Canvas og Power Aguzannis er hentet i henholdsvis Ungarn og Slovakiet. De er hentet hjem til brug i vores egen kennel fordi linjerne er interessante til vores tæver. De to drenge er lige så forskellige som deres farver. Canvas er lille, ivrig og rød, Power er stor, cool og sort. De kan naturligvis ses i kennelen såvel som vores to tæver Smilla og Fawn.
Vi er utrolig heldige at Kennel Femba v/Katja i Tyskland, også har parret 2 tæver, med henholdsvis Canvas og Power. Katja har tidligere brugt Canvas og været utrolig glad for det kuld. Hun har fået 3 hvalpe røntgen fotograferet og de er alle rene i røntgen og vi håber at resten af kuldet er lige så fint. Men så spændende at vi har hvalpe på vej efter drengene og får mulighed for at følge dem. Power har 2 parringer mere i dette forår, en fra Norge og en mere fra Tyskland og Canvas har et fint kuld på 6 hvalpe liggende hos kennel Labstratego på Djursland. Vi glæder os over at andre end os selv syntes at drengene er interessante. De er i alle tilfælde meget elsket her på matriklen og vi håber at de begge videre giver egne fine egenskaber, til deres afkom.
Jeg er i fuld gang med at gennemse alt mit Puppy Culture materiale. Jeg gør det fra tid til anden, blot for at genopfriske det og fordi det er hyggeligt. Jeg har fået trænet rigtig meget med både Maybe og Brick så jeg ved at de godt kan tåle en pause når vi har hvalpe. Hvis jeg kender dem begge ret så vil de også nyde at hygge med hvalpene og være de søde lege onkler og tanter 🙂
Vi tager stadig mod bestilling på hvalpe så tøv ikke med at kontakte os hvis du er interesseret i hvalp fra en af de to kombinationer 🙂
Husk at klippe klør!
Alt efter hvor man bor og hvilket terræn, ens hund færdes i, så er det nødvendigt at klippe hundens klør. De gror ofte ganske forskelligt, forstået på den måde at nogle hunde har klør, der altid skal klippes og andre hunde har klør de slider selv. Men selv de hunde som har klør der slides af sig selv – vil nå en alder hvor de er knap så aktive og så slides kløerne ikke så hårdt og skal klippes.
Herunder ses Indy’s forpote. Indy har altid slidt sine klør selv, men nu er han næsten 10 år og hans klør, specielt på forpoterne slides ikke hårdt nok – så jeg skal klippe dem. På billederne herunder ser I tydeligt at kløerne er for lange. De krummer ude i enden og er helt lyse næsten hvide i enden. Hvis jeg ikke klipper dem og holder dem korte – så belaster det hans tæer og jeg risikere at kloen flækker eller knækker, hvilket er smertefuldt for ham og vil gøre at jeg ikke kan bruge ham i et stykke tid.
Jeg har valgt at klippe Indy’s klør – men ofte så sliber jeg kløerne istedet for at klippe dem. Jeg har en dremel slibemaskine og den er perfekt til formålet. Når kløerne slibes så er det letter at få dem helt kort og runde i kanten – så de ikke risikerer at knække eller flække. Det er også en lidt hyggelig beskæftigelse at sidde og slibe kløer. Når først hundene har vænnet sig til det, så fungere det rigtig fint.
Jeg ser desværre ofte hunde med alt for lange kløer. Måske ejeren er lidt utryk ved at klippe kløer og derfor går og udskyder det, eller man er ganske enkelt ikke opmærksom på hvilken betydning det har for poten og tæerne, som belastes unødigt hvis kløerne er for lange.
Hvis du er utryk ved at klippe kløerne fordi du er bange for at klippe for meget af – så kan jeg varmt anbefale dig at slibe istedet. Få en til at hjælpe dig de første gange så hjælperen kan sidde og belønne med godbidder og berolige hunden i starten.
Første billede er Indy’s forpote efter at kløerne er klippet. Når man klipper med klosaks så bliver kloen meget flad fordi saksen klipper kloen lige over. Hvis du sliber med en dremel – så ser poten ud som Canvas pote til højre – kløerne er mere rundede og ser mere naturlige ud.
Smilla 3 uger drægtig!
Præcis i dag er Smilla 3 uger drægtig. Hun viser tydelige tegn på at hun er drægtig. Et af de sikreste tegn som jeg efterhånden er ret godt til at spotte er at der er en stribe hår i flanken som vender og begynder at stritte ud af, fremfor at ligge ind til kroppen. Der til kommer at hun er glubende sulten og vores hanner er begyndt at tjekke hende fordi hun lugter drægtig. Så jo vi er ret sikre på at hun venter hvalpe frøken Smilla.
Det er SÅ dejligt at vi allerede nu har fine henvendelser på begge kuld og vi glæder os over, den interesse der er for kuldene. Det er skønt at modtage mails fra hvalpekøbere med en del erfaring men også for jer der er helt nye i gamet. Vi glæder os til at møde jer og snakke lidt hund når hvalpene er født og vi ved lidt om mulighederne for jer i kuldene.
Det er endnu for tidligt at sige om Fawn også er drægtig – hun er glubende sulten men det er hun ALTID 🙂